Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Personporträtt Christian Campogiani

MAT /

Ålder?
28 år.

Var arbetar du och sedan hur lång tid tillbaka?
Jag arbetar som kock på min och min systers restaurang Den gamle och havet där jag jobbat sedan vi öppnade 2001. Det är en restaurang med fokus på fisk och skaldjur. 2004 öppnade vi Döden i grytan där fokus främst ligger på kötträtter.

Vad har du för bakgrund?
Jag är född och uppvuxen i Stockholm med svensk mamma och italiensk pappa och har två syskon.

Hur kommer det sig att du började som kock?
Jag alltid haft ett stort intresse för mat och jag har lärt mig allt om matlagning genom att titta på när min pappa och farmor lagat mat. Min pappa har haft ett flertal restauranger under min uppväxt vilket gjort att jag praktiskt taget vuxit upp på en restaurang. I och med min uppväxt har det fallit sig naturligt för mig att laga mat. Att öppna restaurang med familjen kändes därför som ett självklart val när det kom på tal.

Tror du att ditt italienska arv har påverkat din matlagning?

Absolut. Italiensk mat är mitt största intresse. Jag älskar enkelheten i maten och det är ett perfekt exempel på att det inte behöver vara komplicerat att laga god mat. Huvudregeln är att använda bra råvaror.

Vad vill du förmedla med din matlagning?
Att det inte behöver vara svårt att laga god mat utan man kommer långt med bra råvaror och enkla kombinationer. Sedan är det viktigt att visa maten kärlek och respekt när man lagar den.

Vad har du inspirerats av när du tagit fram recepten till Barilla?
Jag har huvudsakligen inspirerats av klassiska italienska grundrecept när jag tagit fram recepten. Eftersom formen på pastan är otroligt viktig när man lagar pastarätter har den även varit en utgångspunkt. En annan viktig aspekt har självklart varit att recepten måste passa den breda massan och vara relativt enkla att laga med tanke på att tittarna ska kunna göra dem hemma, samtidigt som mig.

När man lagar mat med pasta, vilka är de tre viktigaste sakerna att tänka på?
Att välja rätt pastaform till såsen, att salta vattnet ordentligt när man kokar pastan och att använda bra råvaror att kombinera pastan med. Att använda olja på pastan är en smaksak, men det är viktigt att ha olja på pastan om man inte ska äta den direkt eller vända ner den i såsen. I annat fall blir den lätt till en klump och tappar sin goda smak.


En nyligen genomförd undersökning visar att om svenskar får välja äter man gärna svenskhusmanskost eller italiensk mat. Varför tror du att pasta är så populärt i de svenska hemmen?

Pasta är en råvara som är lätt att ta till sig, den är otroligt mångsidig och passar till det mesta; till såser, i gratänger, i sallader, i soppor med mera. Dessutom är utbudet av italienskarestauranger otroligt stort i Sverige vilket säkerligen har påverkat svenskars synsätt på pasta och italiensk mat.

Vilken är din personliga favoritpastarätt?
Spaghetti aglio olio e peperoncino vilket är spaghetti med vitlök, persilja och peperoncino (piri piri). Det är en klar favorit som jag aldrig tröttnar på.

Vad skulle du ge för dryckestips till pasta?
Det beror helt och hållet på vad det är för sorts sås till pastan. En sås av grädde och karljohanssvamp kräver ett tungt rött vin eftersom smaken av karljohanssvampen är tung och lätt kan ta överhanden. Om man istället äter en pasta med skaldjur skulle jag rekommendera ett vitt vin med smörig kolakaraktär.

Har du rest mycket i ditt arbete som kock och arbetat i fler länder än Sverige?

Jag har bara arbetat här i Sverige. Vi har fått erbjudande om att öppna en restaurang i Italien, men den möjligheten finns inte för mig rent tidsmässigt. Jag trivs otroligt bra här i Sverige med de restauranger som vi har, så just nu finns det inget intresse att utveckla konceptet i något annat land.

Vad influeras du av när du lagar mat?

Vi brukar åka på inspirationsresor till Italien hela familjen med jämna mellanrum för att söka inspiration från olika delar av Italien. Vi har även ”öråd” då och då inom familjen där jag lagar rätter som jag har arbetat fram under året. Därefter provsmakas alla rätter av alla familjemedlemmar och vi diskuterar matens för- och nackdelar.

Inga relaterade inlägg funna.