Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Om Socker

MAT /

Syltsocker
Syltsocker är en produkt för dem som vill göra sin egen sylt, snabbt och enkelt och passar både den vane och ovane syltaren. I paketet finns nämligen allt man behöver för ett lyckat syltkok. Tillsätt bara frukt eller bär efter eget önskemål och eventuellt lite vatten. Räkna med lika delar frukt och bär som syltsocker. Förutom socker innehåller Dansukker Syltsocker citronsyra, pektin samt natriumbensoat, det naturligt förekommande konserveringsmedlet i bland annat lingon. Cirkapris för 1 kg är 17 kr.

Syltsocker 1+3
Alternativet för dem som vill ha sylt eller marmelad med mindre socker; du har tre delar frukt eller bär och en del socker. Syltsocker 1+3 fungerar precis som vanligt syltsocker och ger bra konsistens och hållbarhet på sylten. Förutom socker innehåller produkten pektin samt kaliumsorbat, det naturligt förekommande konserveringsmedlet i bland annat rönnbär. Cirkapris för 330 g är 10 kr.

Gelésocker Multi
Gelésocker Multi är ett helt vegetabiliskt gelésocker. Produkten ger en bra konsistens tillsammans med vatten, fruktjuicer och mjölkprodukter och kan därför användas till en mängd desserter så som mousse, pannacotta, pudding eller frukttårta med gelé. Cirkapris för 370 g är 14 kr.

Att koka sylt
1. Välj bär och frukter av bästa kvalitet.
2. Skölj och rensa bären/frukterna.
3. Dela eller mosa bären/frukterna.
4. Blanda i syltsockret, rör om väl.
5. Koka under omrörning i angiven tid.
6. Skumma noga.
7. Häll på burk. Förslut.

Matnyttigt
– Dubbla aldrig recepten. Det blir tungt att röra men framförallt så stämmer inte kok- eller tillagningstider. Vill du göra mycket sylt, gör flera satser istället.
– Skumma sylten noga. Skummet innehåller bakterier och mögelsvampar som påverkar hållbarheten.
– Fyll burkar och flaskor ända upp. Sätt genast på lock och skruva till. När innehållet kallnar sugs locket fast och ett vakuum bildas. Paraffin behövs bara till öppna geléglas och burkar med otäta lock.
– För att veta när sylten/marmeladen är färdig, häll upp lite på ett fat som du haft i kylskåpet. Ställ in det i kylskåpet igen för att snabbkallna. Dra en sked genom den kalla sylten/marmeladen. Flyter inte spåret igen är sylten/marmeladen färdig. Tycker du att den blivit för fast kan du tillsätta lite vatten och koka upp den på nytt.

Tips på smaksättningar
– Låt en kanelstång eller stjärnanis koka med bären när du kokar sylt.
– Lite lavendelblommor i jordgubbssylten blir jättegott. Det blir även gott att blanda i 50-100 gram riven mörk choklad i sylten.
– Lägg i en liten bit färsk ingefära när du kokar rabarbersylt eller rabarbermarmelad.
– Hela eller hackade mandlar i sylten eller marmeladen gör den riktigt lyxig.
– Tillsätt ett par kvistar färsk timjan eller rosmarin när du kokar äpplemos eller äpplesylt. Det är även gott tillsammans med plommon.
– Ett par matskedar konjak eller whisky i sylten eller marmeladen gör den extra lyxig.

Relaterade inlägg:

  1. Snabbt och enkelt – gör egen sylt på några minuter
  2. Plommonmarmelad
  3. Jordgubb- och rabarbersylt
  4. Appleosca
  5. Sommarsmak på burk