Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Highland Park Hjärta – en kärleksförklaring till whiskyns ursprung

SPRIT /

Highland Parks skandinaviska arv sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden. Fram till 1468 tillhörde Orkneyöarna, där whiskyn produceras, Norden. När sedan Kung James III av Skottland förlovade sig med Margareta, dotter till Kung Christian den första av Danmark och Norge, övergick Orkney Island till Skottland i brudgåva. Orkneyborna har dock aldrig glömt sitt skandinaviska ursprung som än idag präglar livet på ögruppen vad gäller traditioner och ortsnamn. Dessutom lyder historien att mannen som 1798 lade grunden för Highland Park, Magnus Eunson [läs Jonsson], hade skandinaviskt påbrå.

– Highland Park har en fantastisk historia och det är väldigt speciellt för oss att destilleriet nu släpper en unik buteljering för att hedra sitt skandinaviska ursprung, särskilt då Sverige är det land där det konsumeras mest Highland Park per capita. Namnet knyter an till vikingakulturen och det svenska språket och whiskyn har redan fått fina omdömen i internationell press, säger Malin Lindh, produktchef för Highland Park i Sverige.
Highland Park Hjärta är en intensiv 12 y.o. cask strength single malt (58,1%). Den har en komplex smak med inslag av torkad frukt, vanilj, ljung och citrus med lång eftersmak och en fin balans mellan rökighet och sötma vilket är karaktäristiskt för Highland Park.

Hjärtat-symbolen är designad av Andy Bowman, designchef på Mountain Design i Glasgow. Som en sann utforskare och expert på Orkneyöarna hämtade Andy inspirationen till det ovanliga hjärtformade emblemet via forntida Vikingars stenristningar, som finns på Orkney Islands.

Highland Park Hjärta lanseras den 16 november 2009. 360 flaskor släpps på Systembolaget och ungefär lika många finns tillgängliga i restaurangsortimentet. Totalt finns 3 924 flaskor att köpa via destilleriet och i Skandinavien. Pris: 799 kr, alkoholstyrka 58,1 %.

Relaterade inlägg:

  1. Highland Park 30 years old lanseras på Systembolaget (39.1)
  2. Highland Park – årtal med betydelse (35.6)
  3. Highland Park 12 years old (34.9)
  4. Highland Park – Earl Magnus (30.2)
  5. Return of the Vikings ¬– världens första whiskyresa i sitt slag (14)