Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Highland Park 12 years old

SPRIT /

Highland Park Distillery ligger på Orkneyöarna i norra Skottland. Highland Park grundades 1822 i Kirkwall på en plats som uppges ha varit de gamla ägorna till en känd lönnbrännare, kyrkvaktmästaren Magnus Eunson. Han hade en stark position inom kyrkan och kunde därmed sköta sin illegala sidoverksamhet under trygga förhållanden genom att gömma whiskyn i kyrkans sakristia. Han greps dock så småningom för illegal bränning.
James Grant köpte destilleriet i början av 1900-talet och 1937 övergick det i Highland Destilleries ägo. Först i början av 1970-talet började maltwhiskyn säljas ren, efter att tidigare ha varit en ingrediens i olika whiskyblandningar.

Vattnet på Orkneyöarna har högre mineralhalt än på andra håll i Skottland vilket bidrar till den unika smaken. Whiskyn lagras på ekfat i minst tolv år. Många tror att den speciella karaktären hos Highland Park kommer av torven som används som bränsle vid torkning av kornet. Torven hämtas ur ljungbäddar som absorberat havets salter. Michael Jackson, författare till många informativa böcker om whisky, beskriver Highland Park som ”den bästa allroundern bland världens maltwhisky”.

Ursprung
Skottland

Smak
Kraftfull smak i mjuk rund stil. Aromer av tång, salta hav och ljunghonung med tydlig ton av torvrök

Färg
Bärnsten

Doft
Balanserad rökighet med nyanser av tång, lätt sötma, ljung och sherryton

Serveras
Med vatten eller naturell

Pris
429 SEK

Relaterade inlägg:

  1. Highland Park 30 years old lanseras på Systembolaget (54.7)
  2. Highland Park Hjärta – en kärleksförklaring till whiskyns ursprung (40.9)
  3. Highland Park – årtal med betydelse (35.8)
  4. Highland Park – Earl Magnus (33.3)
  5. The Macallan 12 years old (25.7)