Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Chapoutier, lyxviner och Rhônedalen

VIN /

Producent M. Chapoutier – Ledstjärna för hela vinnäringen.
M. Chapoutier är ett familjeföretag i Rhônedalen, Frankrike. Vinhuset har funnit sedan 1809 och har länge tillhört den absoluta toppen i vinbranschen. För att namnet M. Chapoutier alltid ska vara aktuellt döps sönerna i familjen till namn som börjar på M.

Idag ägs vinodlingen av Michel som tillsammans med sin bror Marc tog över efter fadern Max 1990. Tack vare ett starkt intresse och målmedvetenhet har Michel lett M. Chapoutier genom en extremt snabb och framgångsrik utveckling.

Michels mål när han tog över vingården var att göra Rhônes bästa viner. Han genomförde omgående flera kvalitetsförbättringar och förändringarna har sedan dess fortsatt i ett rasande tempo. Bland annat minskades skördeuttaget och produktionen och samtliga fat byttes ut till små ekfat. Dessutom har Michel expanderat till nya vingårdar i Rhône och andra franska distrikt samt en i Australien. Idag äger M. Chapoutier 249 hektar vingårdsmark och produktionen av vin har under sex år ökat från 400 000 buteljer till nära två och en halv miljon 2001.

Sedan Michel tog över vingården odlar han endast biodynamiskt på sina fält, något som kräver stor kunskap och fingertoppskänsla för att uppnå hög kvalitet. I Michels kvalitetsprogram ingår också att alla viner ska vara singeldruvsviner, det vill säga vinerna tillverkas av endast en sorts druva. Valréas är dock ett undantag från singeldruvs-regeln. Som första och enda vintillverkare i världen har M. Chapoutier också blindskrift på samtliga viners etiketter.

Idag anses vinhuset M. Chapoutier tillhöra världens 10 bästa vintillverkare och utsågs i Sverige av tidningen Gourmet till Årets Vinproducent 2000.

Michel anses av många vinkännare ha uppnått sitt mål att bli nummer ett i Rhônedalen och vingurun Robert Parker räknar Michel Chapoutier som en av världens fem bästa vinmakare.

Lyxviner
Samtliga viner från M. Chapoutier håller väldigt hög kvalitet och är prisvärda. De allra finaste vinerna ingår i den unika serien samlarviner som kallas Selection parcellaire. Druvorna till dessa viner kommer från extremt gamla vinstockar, mellan 50 och 100 år, och från de bästa platserna ute i fälten. Vinet lagras till hundra procent på ekfat. Efterfrågan på dessa viner är långt större än tillgången trots höga priser.

Lyxviner som Côte Rotie La Mordorée 1998, Ermitage Le Pavillon 1998 och Ermitage L´Ermite 1998 med flera hör till de förnämsta i världen och har lett till att Michel geniförklarats som vinmakare. Något som han givetvis uppskattar även om han inte nöjer sig med det, jakten på det perfekta vinet fortsätter.

Rhône

I Rhône produceras flera av världens mest uppskattade och efterfrågade viner. Landskapet skiljer sig från norr till söder, norr är full med branta sluttningar och i söder är kullarna runda och mjuka.

Relaterade inlägg:

  1. Exklusiva viner från M. Chapoutier lanseras i Sverige (29.1)
  2. Fyra exklusiva samlarviner från M.Chapoutier lanseras (28.3)
  3. M. Chapoutiers sortiment från Rhônedalen på Systembolaget (20.6)
  4. Mont Tauch – Årets Vinmakare (7)
  5. Prisvärt och prisbelönat vin för alla tillfällen i sommar (6.6)