Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Capellini con polpette di carne all’Americana

VARMRÄTT /

Capellini med köttbullar och tomatsås

– Det här är en klassisk ”Lady & Lufsen”-pastarätt med saftiga köttbullar, på italienskt vis i tomatsås, och tunn Capellini. Inkråmet från brödet som blandas med mjölken gör att köttbullarna blir saftiga och goda, däremot är det viktigt att blanda köttfärsen med händerna så att inte luftbubblorna försvinner, för då blir köttbullarna lätt kompakta och torra. Till den här såsen använder jag Capellini som är en tunn, lång pasta som passar otroligt bra till tomatsåsen eftersom tomatsåsen fäster på pastan och gör att den inte känns stabbig, säger Christian Campogiani, samarbetspartner till Barilla och köksmästare på Den gamle och havet.

Om du har tid, kan du laga Christians tomatsås. Receptet nedan är en stor sats, så det som blir över efter du använt de 4 dl som behövs till den här rätten kan du frysa in. Har du inte lika mycket tid går det alldeles utmärkt att använda Barillas Basilicosås!

4 portioner

Tid: 20 minuter + 30 minuter i kylskåp

Ingredienser:

400 g Barilla Capellini
400 g Barilla Basilicosås eller Christians tomatsås (se recept nedan)
1 dl vatten

Köttbullar/Polpette di carne:

500 g nötfärs
1 msk hackad persilja
½ klyfta vitlök, pressad
1 ägg
1,5 dl mjölk
100 g inkråm från vitt bröd
1 krm salt
2 krm peppar
½ dl olivolja till stekning

Christians tomatsås:
2 morötter
250 g rotselleri
2 gula lökar
2 dl olivolja
1600 g hela skalade burktomater
300 g tomatpuré
1,5 l vatten
1 msk salt

Gör så här:

Köttbullar:

Blanda bröd och mjölk. Blanda ihop ingredienserna i en skål. Ställ in i kylen 30-60 minuter. Rulla köttbullarna. Värm oljan i en stekpanna och stek köttbullarna på hög värme tills de får fin stekyta. Sänk värmen något och stek tills de är genomstekta.

Christians tomatsås
Skala och skär morötter, rotselleri och lökar i grova bitar. Värm olivoljan i en stor kastrull, och bryn de skurna grönsakerna tills de är gyllenbruna. Tillsätt tomatpuré, tomater, vatten och salt. Låt såsen koka ner till hälften. Mixa med stavmixer. Smaka av och salta vid behov.

Häll på tomatsås och vatten i stekpannan och låt koka ihop. Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Blanda ihop och servera!

Relaterade inlägg:

  1. Veckans pasta (6.1)
  2. Lasagne från Sardinien (4.1)
  3. Rigatoni med salsiccia och pecorinoost (3.9)
  4. Bavette alla Puttanesca (3.7)
  5. Quorn Chili Texas style (3.6)