Surat Thani

Ingredienser för 4-6 personer
3 msk matolja
700 gr -1 kg färsk fläskfilé, putsad och skuren i smala strimlor
2 msk röd, thailändsk currypasta
3 vitlöksklyftor
2 msk flytande fond alternativt 1 buljongtärning
1 burk kokosmjölk
1 burk bambuskott
2 citrongräs
5 limeblad
2 msk japansk soja
2 msk thailändsk fisksås
4 pressade färska limefrukter
1/2 dl koncentrerad citronsaft
1/2 dl socker
Ev. tomatpuré eller paprikapulver för färg och must
Koriander
Önskade grönsaker – förslagsvis röd och grön paprika eller morötter

Värm oljan i en panna och tillsätt därefter hackad vitlök, hälften av fonden och hälften av den röda currypastan tills allt löses upp och rör därefter samman. Lägg i det strimlade köttet och bryn tills det får färg och blir genomstekt. Slå i kokosmjölken i en kastrull tillsammans med limesaften, citronsaften, sojan, fisksåsen, resten av fonden och den röda currypastan. Låt det koka upp lätt. Ta bort de yttre torra bladen på citrongräset och banka sedan med skaftet på kniven så att citrongräset krossas i mitten. Lägg nu i limeblad och citrongräs och låt det koka i cirka 5 – 7 minuter. Smaka av (och tillsätt om så önskas mer av kryddorna) och tillsätt därefter socker, tomatpuré eller paprika. Skär grönsakerna i önskad form (tex paprikan i strimlor och morötter i skivor) och hacka koriandern. Sila av såsen och blanda ner bambuskott, grönsaker och det strimlade köttet. Strö över koriander. Servera gärna rätten med ris eller nudlar.

Recepet kommer från Sthlm New Deli, Fler: Fläskfile recept