Seafoodburgar-recept

…med klyftpotatis och grekisk sallad

Klyftpotatis, 4 pers
8 potatisar
1 tsk timjan, torkad
1 tsk rosmarin, torkad
grovt flingsalt
0,5 dl olivolja

Tvätta potatisarna och dela dem i klyftor. Lägg i en ugnsform. Strö över timjan, rosmarin och flingsalt. Ringla till sist över olivoljan som skall vara av bra kvalitet.
Baka i ugnen i ca 20 min och 200° C.

Grekisk sallad, 4 pers
1 skalad schalottenlök
50 g pinjenötter
100 g fetaost i tärningar
1 påse jungfrusallad
olivolja, salt och svartpeppar
2 msk citronsaft

Hacka schalottenlöken. Rosta pinjenötterna i en torr varm stekpanna. Blanda fetaosten och jungfrusalladen med den hackade löken och de rostade nötterna i en skål. Ringla över olivolja och smaksätt med salt, svartpeppar och citronsaft.

…med pressad potatis, sallad och gräslöksröra

Sallad, 4 pers
1 påse jungfrusallad
2 stora tomater, skivas
1 dl fetaost i tärningar
20 gröna oliver med piemento
salt, svartpeppar, olivolja

Lägg salladen i botten på en låg skål, skiva tomater och lägg ovanpå. Strö till sist över fetaost och oliver. Salta och peppra efter egen smak och ringla till sist över en god olivolja.

Gräslöksröra, 4 pers
1 kruka gräslök
några färska spenatblad
2 dl gräddfil
125 g naturell Keso
1 msk provencalska örtkryddor, frysta
0,5 tsk citronpeppar
salt

Hacka gräslök och spenat fint. Blanda ner i gräddfil och Keso, smaksätt med örtkryddor, citronpeppar och salt. Servera med kokt, pressad potatis.

…med färsk spenatpasta, pestosås och tomatsallad

Pestosås, 4 pers
1 kruka färsk basilika
1 litet knippe persilja
1 dl pinjenötter
70 g parmesanost, hel
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1,5 dl olivolja, extra virgin

Plocka av basilika- och persiljebladen och lägg dem med nötter, parmesan i bitar, vitlök och kryddor i mixer. Mixa tills det blivit finfördelat. Tillsätt oljan droppvis under fortsatt mixning.

Tomatsallad, 4 pers
2 bifftomater
1 mozzarellaost
färsk basilika
salt, svartpeppar
olivolja

Varva skivade tomater och skivad mozzarellaost i en form. Strö över hackad färsk basilika. Krydda och ringla över olivolja. Servera med nykokt färsk spenatpasta.

…med pitabröd, romsås, ruccolasallad och tomater

Pitabröd med fyllning, 4 pers
8 pitabröd (kalla eller ljumna)
1 förpackning ruccolasallad
4 tomater

Snitta upp pitabröden och fyll dem med ruccolasallad. Lägg i en varm Seafoodburgare med några skivor tomat och en klick romsås.

Romsås, 4 pers
1,5 dl gräddfil
0,5 dl majonnäs
100 g röd stenbitsrom
0,5 dl hackad färsk dill
vitpeppar

Blanda samman gräddfilen och majonnäsen. Vänd ner den röda stenbitsrommen och den hackade dillen. Smaksätt med lite vitpeppar.

…med ljummen rissallad

Rissallad, 4 pers
4 portioner nykokt jasminris
1 röd paprika i tärningar
2 burk (à 150 g) majskorn
3 tomater i tärningar
2 dl crème fraiche (gärna smaksatt)

Blanda det varma riset med paprikatärningar, majsen och de tärnade tomaterna. Rör i créme fraichen. Salladen är godast om den serveras ljummen.

…med örtbuljongskokad couscous och yoghurtsås

Örtbuljongskokad couscous, 4 pers
4 portioner couscous (se förpackning)
1 tärning örtbuljong
gurkmeja

Tillred couscousen med örtbuljong i vattnet. Tillsätt gurkmeja i buljongen för att få vacker färg på couscousen.

Yoghurtsås, 4 pers
3 dl naturell yoghurt
0,5 gurka i tärningar
1 msk provencalska örtkryddor, frysta

Blanda samman alla ingredienser. Låt gärna stå i en timma före servering.