Fläskfilé- och chorizospett med myntakryddade bondbönor

•    huvudrätt: 4 portioner
•    gasol: direkt/medelvärme
•    brikett: direkt
•    förbereda: 40 minuter
•    grilltid: 10 minuter

I Spanien steker man vanligtvis chorizon och serverar den ihop med ett frasigt bröd som man använder för att suga upp safterna. Här använder vi ett fullkornsbröd i kuber som får suga åt sig marinaden och oljan som smälter ut från chorizon under grillningen.

675 g färska, frysta eller konserverade bondbönor
salt
nymald svartpeppar
10 msk olivolja
150 g serranoskinka, hackad
4 stora vitlöksklyftor, krossade
120 ml hönsbuljong
2 fläskfiléer à 350-450 g
2 x 2,5 cm tjocka skivor fullkornsbröd
8 skivor chorizokorv, delad på hälften
1/4 tsk chilipulver
1 tsk färsk salvia, hackad
4 msk färsk mynta, hackad

1. Lägg fyra trä- eller bambuspett i blöt i minst 30 minuter om du tänker använda sådana. Lägg under tiden ner bondbönorna i en kastrull med kokande saltat vatten, koka upp igen och koka i 1–2 minuter. Häll av vattnet och skölj bönorna under kallt rinnande vatten.

2. Värm upp 4 msk av olivoljan i en stekpanna och tillsätt skinkan, vitlöken och de avrunna bönorna. Tillsätt buljongen och koka under lock i 20-25 minuter på svag värme tills bönorna är mycket mjuka.

3. Skär under tiden bort överflödigt fett och hinnor från fläskfiléerna. Skär köttet i 2,5 cm stora kuber så att du får totalt 20 st. Skär brödet i 20 något mindre kuber.

4. Trä upp fläskkött, bröd och chorizo på spetten så att varje spett har 5 bitar fläskkött, 5 brödbitar och 4 halva skivor chorizo. Blanda resten av oljan (6 msk) med chilipulver, salvia och mycket salt och peppar och pensla blandningen över spetten.

5. Grilla spetten över direkt medelvärme i 8–10 minuter tills köttet är genomstekt. Vänd en gång under grillningen och pensla med lite mer chiliolja (använd en ren grillpensel).

6. Rör ner myntan i de varma bondbönorna. Lägg upp bönorna och skinkan på ett serveringsfat, lägg spetten ovanpå och servera.