Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Skärgårdens delikatesser

FÖRRÄTT /

BOTTENNAPP HÄLGE & WHISKY
6 portioner

1 kg Hälleflundra
1 del Soja
4 delar Talisker 10 år
1 st Chorizo korv
1 st Rödlök
0,5 st Fänkål
100 g Sockerärtor

Marinera hälleflundran i soja och Talisker 10 år i ca 1–2 dygn. Skiva i portionsbitar och stek i panna på spisen och låt sedan gå klart i ugn. Tärna fin chorizo, rödlök, fänkål och sockerärtor och fräs i olivolja. Servera med potatispuré och apelsinsås.

Potatispuré med parmesanost

1 kg Potatis
3,5 dl Mjölk
125 g Smör
Parmesanost
Salt
Peppar

Koka potatisen mjuk, passera. Värm mjölk och smör. Blanda och smaka av med parmesanost, salt och peppar.

Apelsinsås
1 del Rödvinssås
2 delar Pressad apelsinsaft

Koka ihop till önskad konsistens.

Hälleflundran med dess tillbehör skapar tillsammans en helhet där Taliskers samtliga smakspektra får en väl fungerande kombination.

PÅ ÄNGEN
6 portioner

1 kg Lammfilé
1 del Soja
4 delar Talisker 10 år
Timjankvist
Vitlök

Lammfilén marineras i 2 dygn i en marinad av 1 del soja och 4 delar Talisker 10 år, några timjankvistar och lite vitlök. Bryn därefter köttet på alla sidor och stek klart i ugn till önskad stekgrad. Servera med Pommes Anna och whiskysås.

Pommes Anna med västerbottenost
1 kg Potatis (av mjölig sort)
1 st Gul lök
150 g Västerbottenost
1-2 dl Grädde
1 klyfta Vitlök
Smör till stekning

Skiva potatisen och löken tunt och stek lätt tillsammans med finriven vitlök. Täck en ugnsfastform med plastfilm. Varva potatis och lök med osten i formen och slå på grädden. Grädda i 120 grader i ca 1-1,5h eller tills den stelnat. Kyl under press. Skiva upp och stek potatiskakan.

Whiskysås
2 Delar Talisker 10 år
1 Del Rödvinssås

Koka ihop till önskad konsistens.

I denna rätt träder Taliskers hela smakspektra fram. Tillsammans skapar de en helhet som får en väl fungerande kombination.

LJUSTERÖS DELIKATESSER

Starka och smakrika ostar (blåget, vit caprin)
Vit choklad
Cocosfett (eller matolja)

Bryt eller skär ostarna i portionsbitar. Smält chokladen i vattenbad på spisen och blanda i cocosfett (eller matolja) så att chokladen får en bra konsistens. Häll den smälta chokladen i skål och doppa ostarna i den. Servera med Talisker 10 år.

Taliskers kraftfulla och intensiva smaker skapar en spännande kombination till osten. Chokladen är ett välsmakande komplement till Taliskers och ostens kraftiga smaker.

Relaterade inlägg:

  1. Lösningen på alla julklappsproblem (8.1)
  2. Grindas hav och whisky (7)
  3. Överraskande, gastronomisk upplevelse signerad Grinda Wärdshus (6.8)
  4. Tagliatelle med vitlöksstekta kronärtskockor (6.3)
  5. Jordgubbar- och marängssviss (6)