Rigatoni Quattro Formaggi

Gratinerad Rigatoni med fyra ostar

– Den här rätten är skapad i regionen Emilia-Romagna och tanken med den är att den ska binda samman fyra städer genom att använda fyra sorters ostar från olika delar av Italien. Eftersom det är en pastarätt som gratineras passar det utmärkt att använda Rigatoni som bas, vilket inte bara ger ett gott tuggmotstånd utan även gör att rören fylls med den goda ostsåsen. Om det skulle vara svårt att hitta Provoloneost och Talleggio kan dessa ersättas med ostar efter eget tycke som har likvärdig karaktär och konsistens, exempelvis Edamer och Brie, säger Christian Campogiani, samarbetsparter till Barilla och köksmästare på Den gamle och havet.

4 portioner
Tid: 20 minuter

Ingredienser:

400 g Barilla Rigatoni
5 dl grädde
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm salt
75 g Gorgonzola i 1×1 cm bitar
75 g Parmesan, riven
75 g Talleggio i 1×3 cm bitar
75 g Provolone i 1×3 cm bitar

Gör så här:

Sätt ugnen på 240ºC grillvärme. Koka Rigatonin enligt anvisningar på paketet. Värm grädden i en stekpanna, vispa ner salt och peppar. Koka upp grädden och låt den reduceras till hälften genom att låta den koka på medelvärme. Blanda ner pastan i grädden. Blanda ner Parmesan och några bitar av Gorgonzola, Talleggio och Provolone, spar lite till gratinering. Rör tills osten smälter. Lägg upp pastan i portionsskålar. Lägg resterande ost utspridd på toppen, toppa med Parmesan. Gratinera i ugnen tills den osten smält och blivit gyllenbrun, cirka 5-7 minuter.

Tips! Det går givetvis även utmärkt att tillaga denna rätt i en stor ugnsform!