Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Överraskande, gastronomisk upplevelse signerad Grinda Wärdshus

MAT /

Kraftfull kombination när Talisker och svensk skärgårdskrog slår sig ihop

Daniel Karlsson, kock på Grinda Wärdshus i Stockholms skärgård, har tagit fram en nyskapande meny som tillsammans med Talisker 10 år bjuder på en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga. Det genomgående temat är hav och skärgård och syftar till att inspirera till nya smakupplevelser som lyfter fram de unika, kraftfulla och komplexa egenskaperna hos Talisker; rökighet, sötma, pepprighet och sälta. Dessa egenskaper har en unik förmåga att plocka upp smaker i olika råvaror och matkompositioner.

På de bästa råvarorna hämtade från havet och traktens närområde har kocken Daniel Karlsson, på Grinda Wärdshus, skapat en modern meny bestående av en rad läckra anrättningar som tilltalar våra svenska smaklökar. Bland havets delikatesser kan du välja på alltifrån en lyxig ostronsoppa, matjessill på en bädd av alger till whiskygravad Vånölax. Eller varför inte krämiga ostar, från traktens egna gårdsmejeri, doppade i vit choklad. Alla dessa smaker med inspiration från vår svenska skärgård är väl genomförda och gifter sig väl med Taliskers doft och smak. Rätterna är lätta att tillaga och passar utmärkt såväl på påskbordet som vid sommarens festliga tillställningar.

– I Talisker framträder framför allt tre huvudkomponenter; tjärig rök, fruktig sötma och peppar/salt, vilket gör att den har en utmärkt förmåga att plocka upp smaker i olika maträtter och ingredienser.
I de rätter jag skapat har jag valt ut råvarorna med stor omsorg samtidigt som jag varit mycket noggrann med att de smaker jag arbetat med ska komplettera och framhäva varandra. Med inspiration hämtat från vår svenska skärgård har jag skapat en meny vars smaker harmoniserar väl med Talisker, säger Daniel Karlsson, kock på Grinda Wärdshus i Stockholms skärgård.

Om Talisker™
Året var 1830 då bröderna MacAskill grundade Talisker Distillery i den karga bergstrakten på ön Skye utanför Skottlands nordvästra kust. Idag drygt etthundrasjuttiofem år senare har deras skapelse otvetydigt erhållit stort erkännande världen över. Med samma grundelement; korn, vatten och jäst, tillverkar Talisker Distillery än idag en egenartad och intensiv whisky, som också är den mest prisbelönta Single Malt whiskyn i sin kategori (IWSC – International Wine and Spirits Competition).

– Menyn på temat skärgård och hav tycker jag stämmer väl överens med Taliskers ursprung och karaktär. Det dramatiska landskapet på ön Skye med klippor och hav avspeglar sig i Talisker – häftig rök i inledande doft och smak, sedan böljande sötma med pondus och robust karaktär, innan den avslutningsvis blommar ut i en pepprig ton, säger Janne Groth, whiskyambassadör på Diageo.

Talisker 10 år och Talisker 18 år finns tillgängliga i Systembolagets ordinarie sortiment. Talisker 10 år kostar 399 kronor för 700 ml. Artikelnummer är 411. Talisker 18 år kostar 499 kronor för 700 ml. Artikelnummer är 10458. Bifogat finns recepten på Daniel Karlssons härliga anrättningar.

Relaterade inlägg:

  1. Lösningen på alla julklappsproblem
  2. Grindas hav och whisky
  3. Whiskeygravad lax från Vånö
  4. Skärgårdens delikatesser
  5. Imponera på dina vänner med festliga kaffedrinkar