Kungsörnens fullkornsrecept

Tagliatelle Fullkorn med squash och saffran

(4 portioner)

400 g Kungsörnen Tagliatelle Fullkorn

1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 stor squash (eller 2 små)
2 msk smör och olja
2 dl crème fraiche, lätt, med saffran
1 dl finriven parmesanost
1 dl svarta oliver
salt, svartpeppar

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Skala lökarna. Skär rödlöken i klyftor och hacka vitlöken. Dela och skiva squashen. Fräs allt i smör/oljeblandning. Häll över crème fraiche och låt det koka upp. Tillsätt osten, smaka av med salt och peppar och rör om. Blanda rätten med den nykokta pastan. Strö över oliver och dra några varv med pepparkvarnen över rätten innan serveringen. Lägg gärna rätten på en bädd av sallad.
Stekt rödspätta eller torskfilé är gott att servera till.

Linguine med grillade grönsaker och räkor
(4 portioner)

400 g Kungsörnen Linguine Fullkorn
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1-2 msk olja
400 g djupfryst grönsaksblandning, t ex oliver och röd paprika
2 msk sweet chilisås
salt
200 g skalade räkor
grovmald svartpeppar

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av i durkslag.
Skala och skiva röd- och vitlök. Hetta upp oljan i en wok, stor stekpanna eller gryta.
Fräs löken, tillsätt grönsakerna och låt dem fräsa med. Smaksätt med sweet chilisås och salt.
Blanda i räkor och nykokt pasta, hetta upp.

Servera med grovmalen svartpeppar och gärna ett gott bröd.
Variera rätten genom att byta ut räkorna mot t ex grillad kyckling eller tonfisk i bitar.

Penne Fullkorn med räkor och citron
(4 portioner)

400 g Kungsörnen Penne Fullkorn

1 röd chilipepparfrukt
3-4 klyftor vitlök
2 gula eller röda paprikor
2 msk olivolja
rivet skal av en citron eller lime
salt, svartpeppar
50-100 g ruccolasallad
200-300 g skalade stora räkor
Eventuellt färskriven pecorino- eller parmesanost

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Snitta, kärna ur och finstrimla chilifrukten.
Skala och hacka vitlöken, strimla paprikan. Fräs allt i olja på svag värme. Blanda i citrusskal
och krydda. Vänd ner salladen och räkorna, låt allt bli varmt. Smaka av, tillsätt eventuellt citron- eller limesaft. Lägg upp pastan på ett stort fat och fördela räkor och grönsaker. Servera ev med ost eller citron/limeklyftor och ett gott bröd.

Ishavsdelikatess

40-50 våfflor

1 pkt (400 g) Kungsörnen Fullkornsvåfflor
6,5 dl vatten
4 msk olja
avocado, citron, rödlök
stenbits- eller löjrom
dill

Vispa till våffelsmeten enligt anvisning på förpackningen. Grädda våfflor och låt dem kallna på galler. Dela i hjärtan. Tärna avokadon och pressa över lite citronsaft. Finhacka rödlöken och blanda i. Toppa våffelhjärtan med avokado, en klick rom och dillkvist strax innan servering.

Skaldjursentré

40-50 våfflor

1 pkt (400 g) Kungsörnen Fullkornsvåfflor
6,5 dl vatten
4 msk olja
lätt- eller mini crème fraiche
skalade räkor
citron och dill för garnering

Vispa till våffelsmeten enligt anvisning på förpackningen. Grädda våfflor och låt dem kallna på galler. Dela i hjärtan. Garnera varje hjärta med en klick crème fraiche, några räkor, en citronskiva och dill.

Läckerbit Polar

40-50 våfflor

1 pkt (400 g) Kungsörnen Fullkornsvåfflor
6,5 dl vatten
4 msk olja
färskost med pepparrotssmak
rökt renstek (eller hamburgerkött)

Vispa till våffelsmeten enligt anvisning på förpackningen. Grädda våfflor och låt dem kallna på galler. Dela i hjärtan. Toppa med färskosten och en snurrad skiva renstek.
Aptitretare à la Gorgonzola

40-50 hjärtan

1 pkt (400 g) Kungsörnen Fullkornsvåfflor
6,5 dl vatten
4 msk olja
gorgonzola (eller liknande ost)
gröna eller blå druvor

Vispa till våffelsmeten enligt anvisning på förpackningen. Grädda våfflor och låt dem kallna på galler. Dela i hjärtan. Skär en bit gorgonzola och lägg på varje hjärta tillsammans med ett par druvhalvor.

Möra skorpor med saffran och nötter

ca 40 st
2 ägg
1/2 dl strösocker
100 g smör eller margarin, rumsvarmt
1/2-1 g(1-2 pkt) saffran
100 hasselnötter
5 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl med Fullkorn
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200°C.
Vispa ägg, socker och saffran poröst. Klicka i matfettet och låt det vispa med mot slutet. Hacka nötterna grovt och tillsätt dem tillsammans med mjölet, blandat med bakpulver.

Rör snabbt ihop allt till en deg och dela den i 4 delar. Forma dem med mjölade händer till längder, lika långa som plåten. Lägg längderna på 2 plåtar med bakplåtspapper. Platta till dem med fingertopparna. Grädda mitt i ugnen, 12-15 minuter.
Låt längderna svalna något och skär dem sedan i sneda bitar. Lägg dem på en plåt med snittytan upp och fortsätt att rosta dem i ugnen, 6-8 minuter. Låt dem kallna på galler utan bakduk.

Spenatpaj

3 dl Kungsörnen Vetemjöl Special med Fullkorn
125 g smör eller margarin, kylskåpskallt
2-3 msk vatten

Fyllning

250 g djupfryst bladspenat
1 purjolök
3 paprikor
1-2 msk smör eller margarin
2 dl riven ost

Äggstanning

3 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 200°C.
Hacka ihop mjöl och matfett till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en osmord pajform (gärna med löstagbar botten), ca 24 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet, ca 15 minuter.
Tina spenaten enligt anvisning. Skölj och strimla purjon, tärna paprikorna. Fräs allt i matfett utan att det tar färg.
Vispa ihop mjölk och ägg. Krydda. Fördela grönsaker och ost i det förgräddade pajskalet. Slå över äggstanningen.
Fortsätt grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter, tills äggstanningen stelnat och fått fin färg.

Laxlyx på spenatvåffla

10-12 våfflor

1 pkt (400 g) Kungsörnen Fullkornsvåfflor
6 dl vatten
4 msk olja
1 pkt (375 g) fryst hackad spenat
1-2 krm finriven muskotnöt
10-12 skivor rökt lax
1-2 dl mini- eller lätt crème fraiche
tunna citronklyftor
dill

Tina spenaten. Vispa våffelsmeten enligt anvisning på förpackningen. Låt smeten svälla minst 15 minuter. Blanda i tinad spenat och krydda med riven muskot. Grädda våfflor, rör om inför varje ny våffla. Servera med tillbehören och garnera med citron och dill.

Pizza med fullkornsbotten

25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
2 msk olja
1/2 tsk salt
6-7 dl Kungsörnens kärnvetemjöl med fullkorn (360-420 g)

Tomatsås

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater (400 g)
3 msk tomatpuré
1 tsk örtkryddor
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk strösocker

Fyllning

2 rödlökar
1 zucchini (ca 400 g)
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 tsk rosmarin
ca 7 dl riven lagrad ost (ca 300 g)
25 g rostade pinjenötter

Finfördela jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löser sig. Tillsätt olja, salt och större delen av mjölet, arbeta till en smidig deg. Jäs övertäckt ca 1 timme.
Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs den i olivolja i en gryta. Rör i tomatkross, tomatpuré, örtkryddor, salt, peppar och socker. Låt såsen koka ihop i ca 10 minuter. Smaksätt ev. med mera kryddor.
Skala löken. Skär zucchinin och löken i skivor. Fräs dem lätt, i hälften av oljan, i en stekpanna. Krydda med salt, peppar och halva mängden rosmarin.
Sätt ugnen på 250 grader. Baka ut degen till tunna pizzabottnar och lägg dem på bakplåtspapper på plåtar.
Bred på tomatsås men inte ända ut till kanten. Strö över osten. Lägg på zucchini och lök.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter för runda pizzor och 15 minuter för bakplåtsstora.
Pensla med resten av oljan och strö till sist över pinjenötterna, som rostats i torr stekpanna, och lite rosmarin.

Mer om: Pasta Recept, Bröd recept