Farfalle med lax och rosésallad

– Det här receptet kommer från Treviso i norra Italien där man använder mycket raddicchio (rosésallad) i maten. Det är en gräddbaserad pasta där sötman från grädden och den kallrökta laxen gör sig väldigt bra med beskheten från salladen. Till såsen har jag valt att använda Farfalle som passar utmärkt till gräddsåser, särskilt av mer rinnig karaktär, säger Christian Campogiani, samarbetsparter till Barilla och köksmästare på Den gamle och havet.

4 portioner

Tid: 20 minuter

Ingredienser:
– 400 g Barilla Farfalle
– 400 g kallrökt lax, strimlad/finskuren
– 100 g rosésallad, strimlad/finskuren (motsvarar 2 dl)
– 1 tsk rivet citronskal
– 0,5 msk citronsaft från en färsk citron
– 2 dl grädde
– 2 msk olivolja
– 2 dl torrt vitt vin
– 0,5 msk fiskfond

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Lägg i pastan lagom tills du börjar laga såsen. Häll ner olivoljan i en medelvarm panna. Lägg lite lax åt sidan som du sparar till garnering. Strimla laxen och bryn den någon minut så att smakerna frigörs. Riv och pressa citronen och lägg lite citronskal åt sidan till garnering. Tillsätt citronskalet och citronsaften i stekpannan. Tillsätt den strimlade rosésalladen. Tillsätt det vita vinet samt vispgrädden. Tillsätt fiskfonden. Låt koka ihop i cirka 4-5 minuter. Vänd ner pastan i såsen, lägg upp på tallrikar. Toppa med kallrökt, ostekt lax samt rivet citronskal.