Cointreaupolitan

Cointreaupolitan är en vidareutveckling på den klassiska Cosmopolitan där vodkan exkluderas och drinken blir därför mildare och med tydligare inslag av citrus.

Cointreaupolitan har blivit en succé i Europa och serveras på krogar som Niki Beach i St Tropez, Palm Beach i Cannes samt Plaza Athénee och Four Seasons Hotel i Paris. Drinken har till och med fått en egen serveringsritual.

Serveringen går till så att ingredienserna till en dubbel Cointreaupolitan hälls i en shaker.  Bartendern tar sedan glas och shaker på en bricka, bär ut den till gästen och skakar drinken på plats. Bartendern håller upp en Cointreaupolitan och lämnar shakern vid bordet så att gästen själv kan fylla på sitt glas, alternativt bjuda någon annan på en drink.

– Cointreaupolitan med sin serveringsritual är ett typexempel på hur molekylär mixologi har utvecklats till att omfatta hela drinkupplevelsen och erbjuda något utöver det vanliga. Detta sätt att servera drinken blir väldigt personligt och är en positiv överraskning för gästen, säger Martin Kullberg, bartender på Hotellet.

Blanda drinken Cointreaupolitan

Ingredienser
–    4 cl Cointreau
–    4 cl tranbärsjuice
–    juice av en halv lime

Så här gör du: Blanda i en shaker och servera i ett kylt cocktailglas. För en extra upplevelse, servera drinken enligt ovanstående serveringsritual.


Cointreau i drinkar

Cointreau är en given ingrediens i många klassiska cocktails. Världens kanske sexigaste cocktail är Cosmopolitan som blandades första gången i Miami 1992 och uppnådde stjärnstatus när den figurerade i kultserien ”Sex and the City”.

Cointreaus unika flaska, bärnstensfärgad och fyrkantig med lätt sluttande axlar och sitt röda band, har varit den  omisskänneliga profilen för Cointreau i över 150 år. Redan 1885 blev både namnet och flaskan registrerade varumärken vilket dock inte har hindrat att Cointreau-flaskan är världens mest kopierade flaska.