Citrus Beam

Bourbon som drinkbas har under de senaste åren blivit allt mer populär bland bartenders internationellt. På cocktailbarerna i Berlin, London och New York är bourbon idag en minst lika självklar ingrediens som gin och vodka.

Martin Kullberg, bartender på restaurang Hotellet, har komponerat drinken Citrus Beam – en bourbondrink som ger ett distinkt intryck när du doftar på den och ett helt annat intryck när du sätter läpparna till glaset.

– Jim Beam är sötare än exempelvis scotch whisky och passar därför väldigt bra tillsammans med passionsfrukt och andra söta juicer och likörer. Den här drinken ser snygg ut och sätter både smak- och doftsinnet på prov. För en extra touch flamar* jag även med apelsinskal och då adderas en doftupplevelse till smaken och det totala intrycket blir större än summan av delarna. I det här fallet möts du först av en flamberad apelsindoft vilket sedan följs av en tydlig passionssmak, två intryck som inte går att kombinera om man enbart jobbar med smaker, säger Martin Kullberg, bartender Hotellet.

Blanda drinken Citrus Beam

Ingredienser
–    2 cl Jim Beam
–    2 cl Passoã Passion Fruits
–    4 cl passionsjuice
–    1 cl sockerlag**
–    saften av 4 citronklyftor
–    is
–    apelsinskal
–    grenadin
–    socker

Så här gör du: Häll Jim Beam, Passoã, citron, sockerlag, passionsjuice och is i en shaker och skaka väl. Häll upp i ett kylt cocktailglas. Som överkurs kan man fukta glaskanten i grenadin. Doppa därefter kanten lätt i ett fat med socker för att få en röd sockrig kant, som ger drinken en sötare smak och ger en snygg dekoration. Flama* med ett apelsinskal precis innan servering.

*Flama innebär att du skär bort en bit skal från en apelsin och pressar ihop den som en klyfta. Då frigörs oljor från skalet som ger en flamma när du tänder en tändare under apelsinskalet. Detta görs direkt ovanför drinken och ger en tydlig doft av flamberad apelsin.

** Sockerlag gör du genom att koka lika delar socker och vatten långsamt till sockret löses upp. Låt sedan sockerlagen svalna innan den används i drinken.

Kort om Bourbon
Det finns bara en spritsort som är reglerad i amerikansk lag – bourbon. Enligt ett kongressbeslut i USA 1964 ställs följande krav på vad som får kallas bourbon:

–    whiskeydestillatet måste vara gjort på minst 51 % majs.
–    whiskeyn måste lagras i minst två år på nya, rostade ekfat.

De stora klimatkontrasterna i Kentucky, i kombination med de helt nya rostade ekfaten, gör att bourbon åldras fortare än annan whisky. Man brukar säga att ett års lagring i Kentucky motsvarar 3-4 års lagring i Skottland.

Det är de nya brända ekfaten som ger whiskeyn de typiskt söta tonerna av kola och vanilj. Dessa smaker i kombination med fruktigheten från majsen gör Jim Beam Bourbon till en utmärkt ingrediens i cocktails och drinkar likväl som ”straight on the rocks”. Klassiska drinkar med Jim Beam är Whiskey Sour, Mint Julep och Old Fashioned.

Jim Beam görs på ett recept som varit praktiskt taget oförändrat i över 200 år och whiskeyn lagras alltid i minst fyra år.