Bavette alla Puttanesca

Bavette med tomat, kapris och sardeller

– Det här är en klassisk rätt från Neapel, vars namn kommer från de prostituerade och betyder Glädjeflickans pasta. Det är en enkel, snabb pasta med billiga råvaror, vilket gjorde att de prostituerade kvinnorna som inte hade mycket pengar, hade råd att laga den. Oliver, sardeller och kapris ger en utmärkt sälta till rätten. Bavette passar perfekt till eftersom det är en tomatsås som lätt fastnar på pastan, vilket gör att man får upp mycket av såsen på pastan, säger Christian Campogiani, samarbetspartner till Barilla och köksmästare på Den gamle och havet.

4 portioner
Tid: 15 minuter

Ingredienser:

400 g Barilla Spaghetti
½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
14 sardeller i olja (raka)
400 g körsbärstomater på burk
250 g körsbärstomater, färska
100 g kapris, helst stora med stjälk
100 g svarta oliver med kärna
4 stjälkar grovhackad persilja
2 peperoncini, torkade och smulade
Vatten från pastakoket

Garnering:

70 g riven parmesan

Gör så här:

Häll olivolja i stekpannan, stek vitlök och peperoncini hastigt så den inte bränns. Häll på körsbärstomaterna från burk och sardellerna. Lägg i kapris och oliver. Koka ihop på hög värme, sänk värmen efter 3 minuter till medelvärme och lägg i persilja. Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Spar lite pastavatten till såsen. Blanda ihop pastan tillsammans med såsen och 1 dl pastavatten. Garnera med riven parmesan. Servera!