Årets Kock 1987 Fredrik Eriksson och Arla tipsar om fisk

I blad behövs det lite hjälp på traven för att lyckas i köket och vad passar då bättre än att få tips av en riktig stjärnkock? Elitkockarna som tävlat och vunnit titeln Årets Kock vet det mesta om tillagning och råvaror. För att låta konsumenterna få glädje av denna kunskap och fira det 25 år långa samarbetet med Årets Kock, har Arla under 2008 skapat en inspirerande sajt på temat ”Bli din egen Årets Kock”. På sajten finns recept för festligare tillfällen och instruktionsfilmer med tips på hur man lyckas i köket.

Fredrik Eriksson utsågs till Årets Kock 1987 och idag driver han Långbro Värdshus i Älvsjö, söder om Stockholm. Han är också ordförande i föreningen Årets Kock. Fredrik inspireras av alla mötesplatser som rör mat och människor, så som torghandeln i Toscana, sörmländska skogar och designbutiker i New York. Fyra måsten i köket för Fredrik är salt och en pepparkvarn, egna smakblandningar och en vällagrad ost. Han klarar sig inte utan en rejäl skärbräda och vassa knivar och hans bästa mejeriprodukt är smör.

Fredrik Eriksson tipsar om ett recept på en härlig fiskgryta som värmer i vintermörkret samt hur man på bästa sätt tillreder fisken.

Koka och steka fisk

Det finns många sätt att tillreda fisk, två av de mest klassiska är att koka och steka, säger Fredrik. Fisk ska koka på svag värme och det är viktigt att vattnet precis täcker fisken. När man steker fisk ska man steka på medelvärme och inte vara rädd för att använda riktigt smör, fortsätter Fredrik. För att se hur

Fredrik Eriksson kokar och steker fisk, gå in på http://www.arla.se/aretskock/

Fiskgryta med fänkål och örter

4 portioner


Ingredienser:

400 g fiskfilé, blanda gärna lax och vit fisk
1 fänkål
2 sharlottenlökar
1/4 purjolök, cirka 50 g
2 vitlöksklyftor
1 msk svenskt smör
1 pkt saffran, 0,5 g
2 dl vitt vin
3 dl fiskbuljong
2 dl Arla vispgrädde
salt
cayennepeppar
3 tomater
1/2 dl hackade örter, t ex persilja, basilika och gräslök

Gör så här:

Skär fänkålen i fina strimlor. Skala och hacka lök och purjolök grovt, skala och skiva vitlöken.
Fräs lök och fänkål i smör utan att det tar färg. Tillsätt saffran, vin och buljong. Låt sjuda i 5 min.
Tillsätt grädden och sjud ytterligare 5 min, smaka av med salt och cayennepeppar.
Skålla och skala tomaterna och skär dem i tärningar. Skär fisken i bitar och lägg ner i grytan, låt sjuda 3 min. Blanda ner tomattärningar och örter. Servera med ris eller potatis.