Allt du glömt från hemkunskapen om bakning…

Nedan följer några tips och råd för den som vill baka mer hemma men som behöver lite hjälp att komma igång.

Utrustning som gör bakningen ännu enklare

Rymlig bunke, måttsats, slev, pensel, provsticka, grytlappar och kökshandduk.

Ingredienser som alltid är bra att ha hemma
Vetemjöl, rågmjöl, torrjäst, smör, olja, ägg, strösocker, salt.

Förberedelser som underlättar
• Ta fram alla ingredienser innan du börjar baka så slipper du rota runt i skafferiet med kladdiga fingrar.
• Förbered gott om arbetsutrymme, rensa bänken från sådant som kan vara i vägen.
• Sätt på ugnen i tid så att den hinner bli varm.

Några grundläggande tips för tillagning
• Följ receptet noga.
• För att få en knaprigare skorpa på matbröd kan du efter halva gräddningstiden pensla brödet med vatten.
• Låt det nybakade brödet svalna på ett galler. Vill du ha en mjuk skorpa på matbrödet kan du lägga en handduk över. Utan handduk blir det en knaprigare skorpa. Om du använt en bakform låter du det svalna under den.

Efterarbetet
• Degiga redskap sköljs enkelt rena med kallt vatten. Därefter diskas de som vanligt med varmt vatten och diskmedel.
• Vänta med att förpacka det du bakat tills det svalnat.
• Bröd åldras fortast i kylen. Förvara därför bröd i rumstemperatur eller i frysen.
• Allting smakar som allra bäst när det är nybakat. Njut!

Mer om: Bröd recept